Björn Soenens en Johan Braeckman in gesprek

Op 27 december 2022 verwelkomden we Björn Soenens, die sinds 2017 VRT-correspondent is in de Verenigde Staten. De aanleiding voor het gesprek was zijn boek ‘De lengte van een oceaan, stemmen en stemmingen in Amerika’. De titel symboliseert de afstand tussen Soenens en zijn familie, zijn leven als journalist in Amerika verwijderde hem van zijn gezin, met uitzondering van zijn vrouw die samen met hem in Brooklyn, New York woont. Maar deze avond in De Corridor was hij alvast verenigd met zijn kinderen.

Johan Braeckman stelde hem tientallen vragen, waar Soenens helder, gretig en met kennis van zaken op antwoordde. Hij besteedde veel aandacht aan de politieke situatie en aan de geschiedenis van het continent. Amerika dat een pseudodemocratie is, met een ingewikkeld kiessysteem waar uiteindelijk slechts twee kandidaten de eeuwenoude strijd tussen democraten en republikeinen uitvechten. Er werden kanttekeningen bij het beleid van Bill Clinton geplaatst, die een record aantal mensen liet terechtstellen en zijn steentje bijdroeg aan de bouw van de muur die Mexicaanse en andere gelukzoekers moet buitenhouden. Dat laatste associëren we veeleer met Trump, in wiens terugkeer Soenens niet meer gelooft. Er ging een optimistische golf van opluchting door het publiek toen hij dat luidop zei. Ook nuanceerde hij de – vooral Europese – positieve blik op Barack Obama. Deze president met zijn geweldige speeches zorgde weliswaar voor enkele positieve evoluties en lanceerde het revolutionaire Obamacare, maar was tegelijk nauwelijks slagkrachtig. Joe Biden realiseerde binnen zijn ambt al veel meer ‘change’ dan Obama.

Het gesprek maakte mooi vaart, 1h45 minuten waren zo voorbij. Voor velen had het nog langer mogen duren. Maar het boek van Björn Soenens biedt verdere inzichten in dit ondanks alles bijzonder boeiende land.  

Wie er niet bij was, kan het gesprek wel nog beluisteren via onze podcastpagina.

Dit gesprek was reeds gepland in de winter van 2021. Omwille van de COVID-19 beperkingen stelden we het een jaartje uit en konden de voorziene aanwezigen van toen toch hun plaatsje verzilveren.

Zoek een event
Abonneer op onze nieuwsbrief

Spring naar de inhoud