Beluister onze podcasts
Deze podcasts zijn live opgenomen in De Corridor en ook te beluisteren via ons kanaal bij de meeste podcast-aanbieders.
Thomas Hertog over ‘Het ontstaan van de tijd’
Deze voordracht vond plaats op 1 februari 2024 voor een live publiek.
Onlangs publiceerde de Leuvense hoogleraar kosmologie Thomas Hertog een boek getiteld “Het ontstaan van de tijd”. Hij doet erin verslag van zijn jarenlange samenwerking met de wereldbekende wetenschapper Stephen Hawking en legt de meest recente inzichten uit over een aantal van de diepste vragen die we ons van oudsher stellen: hoe verklaren we het ontstaan van het heelal? Wat is de toekomst van het universum? Is er buitenaards leven? Wat zijn de krachten die het heelal besturen?
Thomas Hertog is een internationaal vermaard kosmoloog en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij doctoreerde aan de universiteit van Cambridge en werkte als onderzoeker aan de universiteit van Californië en aan het CERN in Genève. Hertog bestudeert de oerknal op basis van de snaartheorie. Samen met zijn mentor en goede vriend Stephen Hawking ontwikkelde hij een nieuwe baanbrekende theorie over het ontstaan van het heelal.
Lerares Karolien De Wilde gaat met Thomas Hertog over dit alles in gesprek, zodanig dat eenieder de moeilijke taal van de wetenschap begrijpt.
Meer over het boek en andere boeken
Thomas Hertog op Wikipedia
foto KULeuven
Alexander Roose over het leven en werk van Blaise Pascal (1623-1662)
Deze voordracht vond plaats op 21 oktober 2022 voor een live publiek.
In zijn voordracht bespreekt Alexander Roose hoe de Franse theoloog, wiskundige en wetenschapper Blaise Pascal (1623 – 1662) zich ontwikkelde tot een van de meest invloedrijke denkers van de zeventiende eeuw.
Het klinkt wat onverwachts: maar met Blaise Pascal begint de moderniteit écht. Blaise Pascal was een begenadigde wiskundige en wetenschapper. Maar het is als filosoof dat hij de scheiding van Kerk en Staat (in de Trois discours sur la Condition des grands) dacht. Met zijn beroemde gok (“le pari”) bepleit hij in zijn Pensées de scheiding tussen geloof en wetenschap. En in zijn polemische geschriften (Les Provinciales) laat hij zien hoe de filosofie niet los staat van engagement.
Alexander Roose studeerde Romaanse filologie, filosofie en rechten. Hij doctoreerde over Michel de Montaigne en was Director of studies en fellow in Clare College in Cambridge. Nu onderwijst hij Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde La Curiosité de Montaigne (2015) en De Vrolijke Wijsheid. Zoeken, denken en leven met Montaigne (2016). Hij redigeerde met zijn Gentse collega’s de reeks Great Books, Great Poems en Great Plays (2016/2017) en werkt nu aan een publicatie over Blaise Pascal en de moderniteit.
De opname gebeurde voor een live publiek in De Corridor te Wetteren op 21 oktober 2022.
Meer info over De Corridor, zijn programmatie en opnames op www.decorridor.be
opname en bewerking door Alex Braeckman
Boeken van Alexander
Uitgeverij Pelckmans
Uitgeverij Lannoo
Johan Braeckman in gesprek met Björn Soenens.
Dit gesprek vond plaats op 27 december 2022 voor een live publiek.
Björn Soenens is sinds 2017 VRT-correspondent in de V.S. Hij publiceerde meerdere boeken over het machtigste land ter wereld. Johan Braeckman doceert wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en is co-bezieler van de Corridor.
Op 27 december 2022 gingen beiden met elkaar in gesprek in De Corridor te Wetteren over zijn boek De Lengte van een oceaan (2020).
In De lengte van een oceaan luistert Björn Soenens vooral naar de verhalen van gewone Amerikanen. Hij tekent hun strijd op, hun overlevingsdrang, hun gevecht tegen onrecht en tegen het onvermijdelijke. Het boek zit vol verbazing en verontwaardiging over real life ten tijde van Trump. Bij momenten componeert Soenens bijna een requiem van de Amerikaanse droom. Door de coronacrisis worden de zwakke plekken van de VS plots open wonden. Björn Soenens brengt Amerika – het echte, alledaagse – in dit vuistdikke boek heel dichtbij.
Meer podcasts en events op decorridor.be
Meer over het boek.
Björn Soenens op Twitter en Wikipedia
foto Michel Goessens – opname en verwerking: Alex Braeckman
Franky Van de Velde in gesprek met Johan Braeckman over het boek Ezelsoren
Deze podcast werd opgenomen voor een live publiek in De Corridor op 1 september 2022.
Franky Van de Velde gaat in gesprek met Johan Braeckman over het boek Ezelsoren.
Ezelsoren bundelt een selectie van essays, opiniestukken en artikelen die Johan Braeckman het voorbije decennium schreef voor kranten, tijdschriften en vakbladen. De keuze weerspiegelt zijn belangrijkste interesses: religie, wetenschap, kritisch denken, irrationalisme, Darwin, evolutie, en de aloude vraag wat het goede leven inhoudt, zowel individueel als maatschappelijk. De teksten typeren de intellectuele en morele ingesteldheid van de auteur: ze streven naar helderheid en objectiviteit, willen betrouwbare kennis verspreiden en onze ethische reflectie verfijnen.
Johan Braeckman (°1965) studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie in Gent, Brussel en aan de universiteit van California (Santa Barbara). Hij is hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, was ook Socrates Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en geeft regelmatig colleges aan andere universiteiten in binnen- en buitenland. Hij bestudeert allerlei vormen van irrationalisme, specialiseerde zich in de filosofische debatten omtrent Darwins evolutietheorie en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges, over diverse onderwerpen.
Het gesprek werd opgenomen voor een live publiek in De Corridor op 1 september 2022.
Meer info vind je ook op www.decorridor.be
Het boek is uitgegeven door Houtekiet en te koop in de betere boekhandel.
meer op www.decorridor.be
opname en bewerking door Alex Braeckman
Dirk verhofstadt in gesprek met Johan Braeckman
Deze podcast werd opgenomen voor een live publiek in De Corridor op maandag 20 december 2021.
Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman gingen er met elkaar in gesprek nav het verschijnen van hun boek:
“In gesprek met Johan Braeckman – een zoektocht naar menselijkheid” (Houtekiet – november 2021)
In de zomerperiodes van 2020 en 2021 voerden Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman wekenlang indringende gesprekken over diverse onderwerpen.
De rode draad in hun conversaties is de vraag wat menselijkheid betekent. In dit boek behandelen ze fascinerende kwesties als de opkomst van Homo sapiens, Darwin en de evolutietheorie, irrationalisme, religie, humanisme en atheïsme. Vanaf welk moment in de prehistorie kunnen we spreken van een mens? Welke typische kenmerken heeft de mens? Vanwaar de spanning tussen rede en geloof?
In 2022 verschijnt een tweede boek. Daarin bespreken ze de maakbaarheid van de mens, de vrije wil, de oorsprong van geweld, de relaties tussen mensen en dieren, en de zin en betekenis van het leven.
meer op www.decorridor.be
opname en bewerking door Alex Braeckman
Wijs, grijs & puber.
Pleidooi voor een burgerlijk ongehoorzame senior
Op vrijdag 26 maart 2021 ging Johan Braeckman in gesprek met Jean Paul Van Bendegem over zijn boek “Wijs, grijs & puber. Pleidooi voor een burgerlijk ongehoorzame senior” (ASP, 2020).
Ken je dat ook? Dat curieuze gevoel als ‘oudere’ dat je er niet meer toe doet, dat je rol uitgespeeld is, dat je overbodig bent, dat je mag gaan? Als jong gepensioneerde roep ik op tot verzet, tot burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior! Maar een verzet moet goed gefundeerd zijn. Daarom is het van belang te weten waar dit beeld van de oudere vandaan komt. Dit vertaalt zich in een onvermijdelijk lange reis die start met de wetenschappen, daarna het contrast laat zien met wijsheid, inzicht en kunde, vervolgens ziekte, verval en het eeuwige leven bespreekt om eindelijk aan te komen bij de senior die een tweede puberteit beleeft: ambetant en een ‘pijn in ’t gat’. Dit boek is voor iedereen bedoeld die ouderdom als discriminerend ervaart en dus is een term, naast seksisme en racisme gepast, namelijk ‘grijsisme’. “Ouwe, laat zitten, dit kan je niet meer begrijpen!”, “Kijk eens aan, een grijsist!”. Over de auteur Jean Paul Van Bendegem (1953) is emeritus hoogleraar aan de VUB. Als wiskundige en filosoof probeert hij de wereld te begrijpen. Hij is de auteur van onder andere Hamlet en entropie en recent Wonderlust, tezamen met Pat Donnez en Caroline Pauwels.
Het gesprek vond plaats in De Corridor en kan je nog steeds herbekijken via https://www.facebook.com/decorridorwetteren/live
opname en verwerking: Alex Braeckman
Yves T’Sjoen in gesprek met schrijver Stefan Hertmans
Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Stefan Hertmans organiseerde de Corridor een gesprek tussen hoogleraar moderne Nederlandse literatuur Yves T’Sjoen en de schrijver en dichter. De Corridor dankt professor Yves T’Sjoen om dit gesprek mogelijk te maken!
De opname van deze podcast gebeurde op 10 mei 2021 en kan je ook integraal bekijken op onze videopagina.
opname en verwerking: Alex Braeckman
Carl De Strycker (PoëzieCentrum) in gesprek met dichters Arno van Vlierberghe, Eliën Crombeen en Roland Jooris
In deze podcast gaat Carl De Strycker (PoëzieCentrum) gaat met dichters Arno van Vlierberghe, Eliën Crombeen en Roland Jooris in gesprek over de raakvlakken tussen poëzie en kunst, het mysterie van een werk en veel meer. Dit naar aanleiding van de publicatie ‘Dichters bij Raveel samengesteld door Carl De Strycker.
Dit gesprek vond plaats voor een live publiek tijdens ‘Ode aan de verbeelding’, een poëzie-event in De Corridor op zondag 26 september 2021.
opname en verwerking: Alex Braeckman
Roland Jooris over poëzie en de poëziemarkt te Wetteren
Franky Van de Velde van De Corridor gaat in gesprek met dichter Roland Jooris (°1936). Roland Jooris vertelt over poëzie en haalt herinneringen op aan de poëziemarkt van 1971 te Wetteren.
Dit gesprek vond plaats tijdens ‘Ode aan de verbeelding’, een poëzie-event in De Corridor op zondag 26 september 2021 en kan je integraal bekijken op onze video-pagina.
Meer info over Roland Jooris vind je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Jooris
opname en verwerking: Alex Braeckman
Francis Geldof over water in ‘Hier begint de zee’
Francis Geldof dompelt je onder in het element H2O.
Waar gaat het heen met water ?
Is water inwisselbaar, kan het een ruilmiddel zijn ?
Waarin ligt de rivaliteit bij het nieuwe blauwe goud ?
Zijn er oplossingen wanneer men water een probleem noemt?
Hoe sluit men water in de armen als gemeenschappelijk goed?
Francis Geldof (1960) is architect en curator.
Als architect heeft hij dertig jaar ervaring met het toepassen van duurzaamheidsprincipes in architectuur. Sinds 2017 werkt hij aan de Vrije Universiteit Brussel mee aan een groene campus.
Als curator voor Ekster vzw onderzoekt hij het potentieel van kunst en schoonheid in de publieke ruimte als middel tot verwondering en dialoog.
Deze lezing vond plaats in De Corridor op vrijdag 20 mei 2022.
opname en verwerking: Alex Braeckman
Wouter draait een plaat – Nanci Griffith – One fair summer evening
In deze aflevering uit de reeks ‘Wouter draait een plaat’ bespreekt Wouter Bulckaert het album ‘One fair summer evening’ van Nanci Griffith.
De opname gebeurde voor een live publiek in De Corridor te Wetteren op 21 april 2022.
Omwille van copyright werd in de podcast de muziek niet opgenomen. We raden daarvoor aan gebruik te maken van Spotify of Youtube waar je een integrale opname vindt.
In het najaar 2022 starten we een nieuwe reeks waarin Wouter albums bespreekt. Wouter is journalist en auteur van o.a. Vinylpraat, Ry Cooder, JJ Cale, …
Wens je meer informatie over onze activiteiten of de lezing bij te wonen? Surf dan naar www.decorridor.be of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
opname en verwerking: Alex Braeckman
Wouter draait een plaat – Carole King – Tapestry
In deze aflevering uit de reeks ‘Wouter draait een plaat’ bespreekt Wouter Bulckaert het album ‘Tapestry’ van Carole King
De opname gebeurde voor een live publiek in De Corridor te Wetteren op 20 januari 2022.
Omwille van copyright werd in de podcast de muziek niet opgenomen. We raden daarvoor aan gebruik te maken van Spotify of Youtube waar je een integrale opname vindt.
In het najaar 2022 starten we een nieuwe reeks waarin Wouter albums bespreekt. Wouter is journalist en auteur van o.a. Vinylpraat, Ry Cooder, JJ Cale, …
Wens je meer informatie over onze activiteiten of de lezing bij te wonen? Surf dan naar www.decorridor.be of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
opname en verwerking: Alex Braeckman
Wouter draait een plaat – Bob Marley – Live!
In deze aflevering uit de reeks ‘Wouter draait een plaat’ bespreekt Wouter Bulckaert het album ‘Live!’ van Bob Marley
Omwille van copyright werd in de podcast de muziek niet opgenomen. We raden daarvoor aan gebruik te maken van Spotify of Youtube waar je een integrale opname vindt.
In het najaar 2022 starten we een nieuwe reeks waarin Wouter albums bespreekt. Wouter is journalist en auteur van o.a. Vinylpraat, Ry Cooder, JJ Cale, …
Wens je meer informatie over onze activiteiten of de lezing bij te wonen? Surf dan naar www.decorridor.be of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
opname en verwerking: Alex Braeckman