Geert Lenssens over dierenrechten

Nog niet zo lang geleden hadden vrouwen of slaven geen of nauwelijks rechten. Vandaag is het evident dat die situatie onethisch en fout was. Zullen we weldra met een vergelijkbaar gecorrigeerde blik naar dieren en hun levensomstandigheden en rechten kijken? 

Johan Braeckman leidde de avond in en stelde de werken van de aanwezige kunstenaars voor. Een foto van Gwenny Cooman werd verkocht ten voordele van de vzw Van Staartjes en Chantal Pollier toonde haar installatie ‘Qasar’.

Vandaag bestaan al rechtsbepalingen over dieren, maar die worden niet ten volle toegepast of schieten tekort. Advocaat Geert Lenssens, de hoofdspreker van de avond, stelde de vraag of dieren rechtspersoonlijkheid moeten krijgen. Het is immers nu al zo dat ook niet-menselijke constructies een rechtspersoonlijkheid kunnen hebben, denk maar aan vzw’s of ecosystemen. De stap naar dieren lijkt bijgevolg niet zo groot. Geert Lenssens verduidelijkte vanuit zijn ervaring als jurist en advocaat de mogelijkheden. Hij bracht een optimistische visie op de kwestie. 

Elien Verniers, recent gedoctoreerd over dierenrechten, sloot af met enkele juridische bedenkingen. Deze avond voorspelt alvast een positieve toekomst voor de rechten van dieren. Want zoals Jeremy Bentham al begreep: de centrale vraag die we ons moeten stellen is niet of ze rede of taal hebben, maar: kunnen ze lijden? 

Zoek een event
Abonneer op onze nieuwsbrief

Spring naar de inhoud