Zot van boeken, ziek van literatuur door Jan Van Herreweghe

Na een herexamen Nederlands op 17-jarige leeftijd moet Jan Van Herreweghe in de daaropvolgende grote verlofperiode vijf boeken lezen, samenvatten en van commentaar voorzien. De tot dan toe rabiate boekenhater wordt gepakt door één boek dat van dan af zijn leven overhoop haalt. Hij ontsteekt in een leeswoede die hem tot op de dag van vandaag niet loslaat. De literatuur en de beeldende kunsten zijn meer dan eens reddingsboeien in zijn bestaan geweest.Jan Van Herreweghe (°1958) is sinds 1982 bibliothecaris in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Harelbeke. Hij is al jaren de pleitbezorger van de levendige bibliotheek.
Zelf is hij in de bibliofilie terechtgekomen. Het verzamelen en ordenen van boeken is een obsessie. Het najagen van handtekeningen van schrijvers een sport pur sang.
Er zijn slechts drie middelen om de ziekte van de bibliofilie te lijf te gaan: er over lezen, er over schrijven en… een bijkomende ruimte huren, een huis verbouwen of een extra huis kopen.In zijn lezing/performance zal Jan Van Herreweghe de luisteraar meenemen in een passioneel levensverhaal waarbij boeken en literatuur hem in een wurggreep houden. Dit staat in schril contrast met de berichten over het nakende einde van het boek, de neergang van het bibliotheekwezen, de teloorgang van de betere boekhandel…
Jan Van Herreweghe brengt een positief verhaal. Hij onderneemt een kruistocht tegen de manier waarop de meeste lezers letters en woorden naar binnen happen zonder inhoud en diepgang. Hij ijvert voor meer en beter literatuuronderwijs. Hij pleit voor het voortbestaan van de goede en betere boekhandel. Hij wil de verbeelding opnieuw aan de macht en trekt van leer tegen de beunhazen van een verstarde bureaucratie.Wie zich wil laven aan zijn woorden om daarna als een bekeerling de zaal te verlaten, mag deze lezing/performance niet missen.

vvk: €8 – adk: €10
inschrijven via franky@decorridor.be

Details
Spring naar de inhoud