Vinylpraat Carole King, Tapestry door Wouter Bulckaert

Wouter Bulckaert

Op donderdag 20 januari in De Corridor in Wetteren draait Wouter een plaat.

Een klassieke rockplaat. En praat. Over die plaat. Meer bepaald Tapestry van Carole King.

Carole King is de meeste succesvolle songschrijver van de tweede helft van de twintigste eeuw. Met haar songs, die ze meestal schreef met haar toenmalige echtgenoot Gerry Goffin, zijn er meer dan 100 hits gescoord. Paul McCartney, Elvis Costello en Randy Newman zijn haar grootste fans. Haar album Tapestry uit 1971 is een onverwoestbare klassieker, met songs als ‘I feel the earth move’, ‘You’ve got a friend’ en ‘(You Make me feel like a) natural woman’. Op die plaat capteert ze de tijdsgeest van een volledige generatie. De liedjes van Tapestry klinken als trouwe metgezellen die de luisteraar door de twijfels en teleurstellingen van het dagelijks leven helpen. Tapestry slaat in als een bom. De plaat wordt een van de grootste millionsellers ooit. En vijftig jaar later is de plaat tijdloos geworden, een klassieker, een classic album. Een plaat die je het best beluistert zoals hij bedoeld is. En dat doen we dan ook in De Corridor.

Met trillende handen de plaat uit de hoes halen. De naald laten zakken op kant A. Afspelen. De plaat omdraaien. Kant B opzetten. En bidden dat de naald niet overspringt. Want platen zijn er om naar te luisteren. Op vinyl. En met je volle aandacht. Niet terwijl je de krant aan het lezen bent. Op je smartphone tokkelt. Of ruziemaakt met je lief. Maar wel met je ogen dicht, bij kaarslicht, bij een goed glas in De Corridor. Zodat je de plaat kan smaken en savoureren, alsof je die voor de allereerste keer hoort.

Wouter Bulckaert vertelt hoe Carole King tot haar eigen verbazing een plaat maakte die ook de kleinkinderen van haar eerste fans blijft beroeren. Hij is journalist en auteur van Vinylpraat en boeken over Ry Cooder, JJ Cale en Randy Newman. In bed leest hij al veertig jaar liner notes van classic albums.

10 feb.: Ry Cooder, Into the Purple Valley

24 maart: Bob Marley & the Wailers, Live!

21 april: Nanci Griffith, One Fair Summer Evening

19 mei: Daniel Lanois, Acadie

Telkens om 20.00

Prijs voor de reeks : €25

Afzonderlijk : €7

Inschrijven via franky@decorridor.be

Beluister alvast enkele songs uit dit album.

YouTube player

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Details
Spring naar de inhoud