Vinylpraat: Marvin Gaye – What’s going on?

In september 1970 liet Marvin Gaye de opnames van What’s Going On horen aan zijn platenbaas Berry Gordy. Die vond dat de ‘slechtste muziek die hij in zijn leven had gehoord’. Ook het Quality Control Department van platenlabel Motown wees de plaat af. Marvin Gaye ging daarop in staking. Gordy bracht What’s Going On uiteindelijk uit, weliswaar dik tegen zijn zin. Het werd een instant hit. Bijna 50 jaar later beschouwen critici de plaat als een van de vijf belangrijkste en beste albums ooit. Bovendien actueler dan ooit omdat één van de thema’s op de plaat het politiegeweld is tegen de zwarte bevolking in Amerika.

What’s Going On is een klassieker geworden, een classic album. Een plaat die je het best beluistert zoals hij bedoeld is. Met trillende handen de plaat uit de hoes halen. De naald laten zakken op kant A. Afspelen. De plaat omdraaien. Kant B opzetten. En bidden dat de naald niet overspringt.

Want platen zijn er om naar te luisteren. Op vinyl. En met je volle aandacht. Niet terwijl je de krant aan het lezen bent. Op je smartphone tokkelt. Of ruziemaakt met je lief. Maar wel met je ogen dicht, bij kaarslicht, bij een goed glas in De Corridor. Zodat je de plaat kan smaken en savoureren, alsof je die voor de allereerste keer hoort.

Wouter Bulckaert vertelt hoe Marvin Gaye met What’s Going On soul op de kaart zette als albummuziek. Hij is journalist en auteur van Vinylpraat en boeken over Ry Cooder, JJ Cale en Randy Newman. Voorjaar 2024 komt zijn nieuwe boek Beter dan Bowie uit. In bed leest hij al veertig jaar liner notes van classic albums.

Wanneer 

Donderdag 28 september: Nick Cave, The Good Son

Donderdag 12 oktober: Roxy Music, Avalon

Woensdag 29 november: Gorky, Gorky

Donderdag 21 december: Marvin Gaye, What’s going on?

Donderdag 18 januari: CCR, Willy and the Poor Boys

Donderdag 22 februari:  Jimi Hendrix, Are You Experienced?

Telkens om 20.00

Prijs 
€8 per avond – boek je ticket hieronder

YouTube player

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Marvin Gaye
8,00
Details
Spring naar de inhoud