Vinylplaat Ry Cooder: Into the Purple Valley door Wouter Bulckaert

Op donderdag 10 februari in de Corridor in Wetteren draait Wouter een plaat. Een klassieke rockplaat. En praat. Over die plaat. Deze keer over Into the Purple Valley van Ry Cooder.

Ry Cooder is een meesterlijke Amerikaanse gitarist en songschrijver. Maatschappijkritische verhalenverteller en hedendaagse Woody Guthrie. Verkocht met Buena Vista Social Club negen miljoen platen. Won zes Grammy’s voor evenzoveel albums. Hielp met zijn trendsettende soundtrack Wim Wenders’ film Paris, Texas aan een Gouden Palm in Cannes. Keith Richards vertelt over die Cooder: ‘Ik heb gepikt van die man wat ik maar kon.’ De Rolling Stone is lang niet de enige.
En toch blijft Ry Cooder bij het grote publiek een nobele onbekende. Helemaal onterecht, zo blijkt ook uit zijn tweede soloplaat Into the Purple Valley uit 1972. Een prachtplaat, met pakkende bewerkingen van songs van Woody Guthrie en Leadbelly uit het Dust Bowl-tijdperk, maar ook Coodereske interpretaties van Amerikaanse traditionals en songs van Johnny Cash en Elvis Presley.

Cooder wordt er vooral bekend mee in de Lage Landen. In Nederland krijgt hij er zelfs een Edison voor. Into the Purple Valley wordt de blauwdruk voor de rest van Cooders carrière. En vijftig jaar later is de plaat tijdloos geworden, een klassieker, een classic album. Een plaat die je het best beluistert zoals hij bedoeld is. En dat doen we dan ook in De Corridor. Met trillende handen de plaat uit de hoes halen. De naald laten zakken op kant A. Afspelen. De plaat omdraaien. Kant B opzetten. En bidden dat de naald niet overspringt.

Want platen zijn er om naar te luisteren. Op vinyl. En met je volle aandacht. Niet terwijl je de krant aan het lezen bent. Op je smartphone tokkelt. Of ruziemaakt met je lief. Maar wel met je ogen dicht, bij kaarslicht, bij een goed glas in De Corridor. Zodat je de plaat kan smaken en savoureren, alsof je die voor de allereerste keer hoort.

Wouter Bulckaert vertelt waarom Ry Cooder zijn leven lang een Meester in de Schaduw is gebleven. Hij is journalist en auteur van Vinylpraat en boeken over Ry Cooder, JJ Cale en Randy Newman. In bed leest hij al veertig jaar liner notes van classic albums.

24 maart: Bob Marley & the Wailers, Live!

21 april: Nanci Griffith, One Fair Summer Evening

19 mei: Daniel Lanois, Acadie

Telkens om 20.00

Afzonderlijk : €7

Inschrijven via franky@decorridor.be


Beluister alvast enkele songs uit het album:

YouTube player

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Details
Spring naar de inhoud