GEANNULEERD: JAOUAD: De Meisje

Een ontroerende, muzikale boekvoorstelling over identiteit, seksualiteit en traditie.

Na de succesvoorstelling ‘de meisje’ (Martha!tentatief), gebaseerd op zijn eigen ervaringen, brengt Jaouad Alloul nu zijn eerste boek uit.  Hij komt naar buiten met een fictief verhaal, gebaseerd op zijn leven.  De aandachtige lezer zal enkele passages herkennen uit de theatervoorstelling, al neemt het leven van Idriss, het hoofdpersonage een heel andere wending in het boek.  Hoe verzoen je wat je voelt met wat je dankt?  Hoe denk je soms lekker wat je wil?  Hoe laat je het verleden los zodat je vooruit kan?  Hoe ga je om met verlies?  Jaouad leest voor en maakt ondertussen muziek met multi-instmentalist Dirk Fryns.  Op het einde is er ruimte voor gesprek.

Wie is Jaouad?

Singing | Acting | Dancing | Arts | Fashion | Stories Kunstenaar en ondernemer Jaouad

Alloul is een artistieke kameleon bij uitstek. Opgeleid als banketbakker zette hij zijn eerste stappen op het podium als drag queen. Vele jaren later heeft hij zich ontpopt tot de verhalenverteller die hij vandaag is. Zingen, acteren, dansen, presenteren, regisseren, fotografie, film, kunst en mode zijn voor hem één grote speeltuin.

• Muziek: In 2021 bracht hij zijn debuutalbum Messias uit en toerde hij met een liveband doorheen Brussel en Vlaanderen langs plaatsen als AB Club, Dranouter XL, OLT Rivierenhof, Het Depot, De Centrale, De Roma & Sfinks Mundial XL.

• Productiehuis: samen met Jeroen Vanluyten richtte hij Sjamaan op, een productiehuis waar schrijven, denken & creëren de basisuitrusting is voor iedere creatieve reis.

• Theater: zijn monoloog ‘De Meisje’ blijft tot op vandaag een universeel verhaal dat jong en oud doorheen verschillende culturen verbindt. Eind 2022 gaat Jaouad bij het Toneelhuis in Antwerpen in première met ‘Venus In Libra’, een voorstelling die de zoektocht naar een wereld in balans verbeeldt tegen de achtergrond van het nachtleven.

• Schrijven: In 2023 verschijnt zijn eerste boek, De Meisje. Het vertelt het fictieve levensverhaal van Idriss, die al opgroeiende voortdurend een gevecht met zijn omgeving en uiteindelijk ook met zichzelf voert om te kunnen zijn wie hij is. Jaouad draagt verschillende identiteiten in zich, die hij graag uit via zijn activisme en ondernemerschap. Als geen ander speelt hij met het thema gender, controversiële thema’s gaat hij niet uit de weg. Zo wordt hij vaak als ervaringsdeskundige gevraagd rond thema’s als gender, seksualiteit, religie en migratie. De vele kruispunten in zijn identiteit en zijn werk in middelbare scholen met de voorstelling ‘Zeemeermin’ vormen hiervoor het fundament. Voortdurend verlaat hij zijn comfortzone, een absolute must die Jaouad combineert met een onstuitbare drang om verhalen te vertellen.

Na zijn deelname aan The Voice bracht hij nog enkele singles uit. In de teksten verwerkte hij daarbij zijn eigen verleden. Jaouad heeft namelijk geen makkelijke jeugd gehad. Als kind wilde hij eigenlijk een meisje zijn, maar dat was volgens zijn geloof onaanvaardbaar. Hij besloot daarom op 20-jarige leeftijd het huis uit te gaan en op zoek te gaan naar zichzelf.

Die moeilijke zoektocht naar zichzelf als homoseksuele moslim haalt hij ook aan in zijn theaterstukken. Zo kwam hij in 2019 met de monoloog De Meisje, die hij omschreef als “het kortste levensverhaal ooit”. In deze monoloog haalt hij de moeilijke positie aan waarin hij terechtkwam door z’n geaardheid en z’n geloof.

Daarnaast heeft Jaouad ook zijn eigen podcast De Ochtenddienst. Daarin ontvangt hij enkele interessante gasten. Verder heeft Jaouad ook een reeks op YouTube. In ¿het nieuwe normaal! besprak hij met verschillende mensen wat “het nieuwe normaal” eigenlijk is en hoe het is om je “niet normaal” te voelen.

Tot slot is Jaouad ook cocreator van Masculinities: Liberation through Photography, een tentoonstelling in het Fotomuseum in Antwerpen. Die tentoonstelling toont door middel van film en fotografie van de jaren 1960 tot vandaag hoe mannelijkheid wordt ervaren, uitgedragen en gevormd. De tentoonstelling is nog tot en met 13 maart 2022 te zien in het Fotomuseum in Antwerpen.

Bekijk een stukje uit de theatervoorstelling De Meisje

YouTube player
YouTube player

foto: Paule Joseph

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Details
Spring naar de inhoud