UITVERKOCHT: De Kansendans

vzw ’t Ensemble bestaat dit jaar 10 jaar en organiseert daarom op zaterdag 22 april een theatervoorstelling De Kansendans.
’t Ensemble is een groep vrijwilligers uit het Wetterse die oog heeft voor diegene onder ons in de maatschappij voor wie het leven niet altijd van een leien dakje loopt. Ieder van de vrijwilligers heeft zijn eigen inbreng en beweegredenen om deel te nemen aan dit project.

Ze zamelen baby- en kinderkleding (+ toebehoren), jongvolwassenen kledij en interessante materialen voor gezinnen in, sorteren deze en verdelen ze onder bepaalde voorwaarden gratis aan diegenen die er het meest behoefte aan hebben.

De bescheiden inkomsten die ze toch ontvangen worden terug ingebracht in eigen werking.

De vzw is gehuisvest in de voormalige Christus Koning kerk te Wetteren-Zuid. Je kan er steeds terecht tijdens hun openingsuren op maandag van 14u00 tot 16u00 of op zaterdag van 9u00 tot 12u30.

Wens je meer info over hun werking, gebruik te maken van hun diensten of kleding te schenken?
Je vindt alle info op de website https://www.ensemble-wetteren.be/

Uniek theaterstuk over armoedebestrijding

Caro Bridts & Lieven De Pril, medewerkers van Welzijnsschakels vzw schreven eind 2021 het boek De Kansendans. In januari 2022 was het al aan een tweede druk toe. Dit unieke boek over armoede en gelijkwaardigheid vertrekt vanuit hun persoonlijke levensverhaal. Het leven van iemand die opgroeide in generatiearmoede en het leven van een hulpverlener uit de middenklasse worden aan elkaar gespiegeld. Ze vertellen over hun strijd tegen armoede. Ze besluiten dat er 20-30 jaar stilstand is. De kinderarmoede, die Caro vroeger zelf ook meemaakte, neemt zelfs erg toe. Vrijwilligers moeten meer en meer noodhulp geven. Ze roepen in het boek op tot samenwerking en ze vragen concrete, duurzame oplossingen.

Minister van staat Jos Geysels schrijft in het voorwoord:

“Caro en Lieven weten waarover ze spreken en schrijven. Al vele jaren
strijden ze tegen ongelijkheid en armoede. Ze kennen ook de mensen en de verhalen die achter de armoedecijfers zitten.”

An Bistmans, de voorzitter van Welzijnsschakels noteert in het nawoord:
“Ik lees in het boek een oproep om samen armoede te bestrijden. Samen met de mensen in
armoedesituaties. Het beleid, de hulpverlening, de vrijwilligers én de armoede-organisaties mogen daarbij niet snel tevreden zijn. De inspanningen moeten impact hebben.”

Professioneel educatief theatergezelschap Pacoproducties creëerde de voorstelling.
Inhoudelijk advies werd gegeven door Lieven De Pril, educatief medewerker armoedebestrijding en auteur.

Stefanie Moens

Stefanie Moens speelt de rol van Caro. Ze is zelf vrijwilliger in een armoedewerking (Dendermonde). Ze speelde mee in Spoed, Wittekerke, Sara en Zone Stad en in talrijke educatieve voorstellingen voor jongeren.

Thomas De Wit

Scenarioschrijver en regisseur, Thomas De Wit, won de eerste Humo’s Comedy Cup. Hij werkte mee aan heel wat TV- en radioprogramma’s en een aantal kortfilms.

Auteurs van het boek

Caro Bridts is “ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting”. Lieven De Pril is 35 jaar professioneel en vrijwillig actief in armoedebestrijding. Ze geven al bijna 20 jaar samen vorming.

Lieven De Pril is medeauteur van de succesvolle, waargebeurde roman ‘Ik ben Iemand/Niemand’. (5e druk- 250 theatervoorstellingen voor meer dan 40.000 mensen). Samen met Caro Bridts en de hoofdfiguren werd hij uitgenodigd op het paleis door koningin Mathilde. Hij schreef ook ‘Brood en rozen voor iedereen’ (3e druk- een gelijknamig zang/verteltheater met “Mong van de Vieze Gasten” werd op meer dan 50 plaatsen opgevoerd).

‘De kansendans’, Caro Bridts en Lieven De Pril, uitgeverij Halewijn, Antwerpen, 126 blz

De voorstelling brengt een vernieuwende kijk op armoede, de samenleving en op armoedebestrijding via een straf levensverhaal.

Wat maakt de voorstelling uniek?

  • De auteurs van De Kansendans zijn een uniek duo: iemand in generatiearmoede en iemand uit de middenklasse/hulpverlening vonden elkaar.
  • De voorstelling is gebaseerd op 20 jaar strijden tegen armoede in Vlaanderen en Brussel.
  • De actrice en regisseur zijn al vele jaren actief in de wereld van educatief theater. Ze maakten in oktober 2022 een sociaal-artistieke voorstelling met een 10tal mensen die zelf in armoede leven of een vluchtgeschiedenis hebben en fragmenten uit het boek De Kansendans. Deze voorstelling kreeg een minutenlange staande ovatie.
  • Na de voorstelling is er ruimte voor vraag en antwoord met de uitvoerders

Kaarten kan je hieronder reserveren.

VVK aan normale prijs: 10 EUR
VVK met Uitpas aan kansentarief: 1,5 EUR

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Details
Spring naar de inhoud