Baarle – Hertog – Nassau ontrafeld door Filip van Beurden

Filip Van Beurden

Baarle – Hertog – Nassau ontrafeld. Door Filip van Beurden

Iedereen kent het: Baarle-Hertog, het stukje België dat zich in Nederland bevindt. Velen zijn er al geweest en hebben natuurlijk een foto genomen op hét fotoplaatsje in het centrum waar je met het ene been in België en het andere been in Nederland staat. Maar wie kent de geschiedenis van deze merkwaardige gemeente? Wie weet wat de politieke, economische en demografische achtergrond en historiek is van dit bijzonder stukje België?

Filip Van Beurden, van oorsprong wetenschapper, maar als stadsgids ook gebeten door de geschiedenismicrobe neemt u op een beklijvende manier mee in de geschiedenis van de Belgische gemeente Baarle-Hertog en Nederlandse gemeente Baarle-Nassau die op een wonderbaarlijke manier als een culturele, geografische, politieke en sociale Siamese tweeling met elkaar verbonden zijn.

Hoe is Baarle-Hertog ontstaan? Wist je dat de grens tussen België en Nederland door de constructie van Baarle-Hertog-Nassau pas definitief is sinds 1995? Waarom zakken elk jaar rond de kerstperiode Nederlanders af naar Baarle-Hertog? Hoe werden de corona-maatregelen tijdens de recente pandemie gehandhaafd in dit stukje buitenlands België? Wat gebeurde er met Baarle-Hertog tijdens de wereldoorlogen? Waar woon je als je living in België en je keuken in Nederland ligt? Deze en nog vele andere mysteries zal Filip tijdens zijn voorstelling ophelderen. Hij zal u ook tal van anekdotes en weetjes meegeven, zodat u na de presentatie zonder twijfel zo snel als mogelijk zou willen afzakken naar dit mysterieuze stukje België in Nederland.

vvk €8 – adk €10
zaterdag 3 juni 2023
tickets via de website
aanvang 20.00 – deuren open om 19.30

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Baarle – Hertog – Nassau ontrafeld door Filip van Beurden
8,00
Details
Skip to content