Alexander Roose over het leven en werk van Blaise Pascal

In zijn voordracht bespreekt Alexander Roose hoe de Franse theoloog, wiskundige en wetenschapper Blaise Pascal (1623 – 1662) zich ontwikkelde tot een van de meest invloedrijke denkers van de zeventiende eeuw.

Het klinkt wat onverwachts: maar met Blaise Pascal begint de moderniteit écht. Blaise Pascal was een begenadigde wiskundige en wetenschapper. Maar het is als filosoof dat hij de scheiding van Kerk en Staat (in de Trois discours sur la Condition des grands) dacht. Met zijn beroemde gok (“le pari”) bepleit hij in zijn Pensées de scheiding tussen geloof en wetenschap. En in zijn polemische geschriften (Les Provinciales) laat hij zien hoe de filosofie niet los staat van engagement.  

Alexander Roose studeerde Romaanse filologie, filosofie en rechten. Hij doctoreerde over Michel de Montaigne en was Director of studies en fellow in Clare College in Cambridge. Nu onderwijst hij Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde La Curiosité de Montaigne (2015) en De Vrolijke Wijsheid. Zoeken, denken en leven met Montaigne (2016). Hij redigeerde met zijn Gentse collega’s de reeks Great Books, Great Poems en Great Plays (2016/2017) en werkt nu aan een publicatie over Blaise Pascal en de moderniteit.

Tickets: 7 EUR – reserveer online hieronder
ADK: 10 EUR

Opgelet: er is een parkeerverbod ter hoogte van de Corridor. Gratis parkeren kan op de parking van warenhuis Carrefour, Zuidlaan 115 , van daaruit kan je eenvoudig te voet via het wandelpad rechts naast de loskade. Wie met de trein naar Wetteren komt: 7 min. wandelen tot aan de Corridor.

Alexander Roose
7,00
Details
Spring naar de inhoud